Logga in

TUSENÅRIG VISDOM FRÅN AYURVEDA

INRE VÄLBEFINNANDE OCH YTTRE SKÖNHET

Ayurveda är en mycket komplett terapeutiskt vetenskap, som har utövats i över 5000 år i Indien, men det är också en filosofi och ett sätt att leva. Ayurveda på sanskrit betyder Ayur = "liv" och veda = "vetenskap" eller "kunskap". Ayurveda leder till självinsikt efter individuella behov. Denna vetenskap avslöjar kopplingen mellan huden, alla delar av vår kropp och vitala processer: fysiska, mentala, emotionella och andliga.

Ayurveda ser individen som en helhet och fokuserar på att balansera och skapa harmoni. Ursprungligen utvecklade, de vise i Himalaya, grundläggande begrepp; de fem elementen och därifrån begreppet de tre Doshas: Vata, Pitta och Kapha, genom att observera naturen.

Ayurveda syftar till att bringa harmoni och balans till en person, tack vare särskilda vanor, smaker, örter, dofter, musik, massage och behandlingar som engagerar alla fem sinnen för att balansera Doshorna i linje med individens grundläggande konstitution. Hudvård måste också följa samma principer för att uppnå önskade och långvariga resultat.

Hudtyper enligt ayurveda

VATA: Tunn hud med fina porer och mörkare ton. Obalanserad vatahud tenderar att vara sträv, torr och fuktfattig. I svårare fall kan huden bli kliande, flaga eller spricka. Visar också tidigare tecken på fina linjer.

PITTA: Ljus, len och rosig hy, med medelstora porer och en del fräknar. Obalanserad Pitta hud är tunn på ytan, känsligare, rödaktig med mer fräknar, och med en tendens till irritationer och utslag (inflammerad akne).

KAPHA: Tjockare, mycket mjuk och smidig vid beröring, rynkor kommer sent i livet. Obalanserad Kapha hud tenderar att bli fet med vidgade porer, speciellt på kinderna, näsan och pannan; också benägen att få akne.