ekologisk hudvård, kroppsvård, make-up baserad på ayurveda
ekologisk hudvård, kroppsvård, make-up baserad på ayurveda

Eteriska oljor, aromaterapi

ETERISKA OLJOR - BLANDADE SYNERGIER

NJUT AV NATURENS DOFTER!
För bästa effekt är kvalitet viktigt. Välj eteriska oljor, vegetabiliska oljor, blomvatten och blandningar som kommer från ekologiska, giftfria, vilda växter och är skonsamt framställda

UTMÄRKTA I AROMATERAPI Eteriska oljor kan med fördel användas i aromaterapi. Men var försiktig med eteriska oljor som ej är exakt deklarerade. Det finns mängder av olika Salvia, men utan att veta vilken Salvia du köpt, vet du heller inte vilken effekt den har. Använd bara oljor som är angivna med dess rätta latinska namn och kemotyp.

AYURVEDA GUIDE

Enligt urgammal ayur-vedisk tradition styrs människan och allt skapat i universum av olika kvaliteter. De baserar sig bl.a. på samspelet mellan de fem elementen som styr olika funktioner i din kropp och din omgivning.

Vata: rymd/luft och nervsystem och rörelse
Pitta eld (flytande/vatten) och ämnesomsättning
Kapha: vatten/jord och stabilitet
Alla eteriska oljor och dofter har en generell resp. specifik effekt. Generellt kan de balansera doshor men också läka vissa specifika åkommor.
Oljornas generella effekt beskrivs med: V=vata, P=pitta, K=kapha.
+ökar, = balanserar, - minskar, 0 inverkar ej.

Länk till webbshop Laveda eller mer produktinformation på engelska  

Tips hur du kan använda dessa oljor Hur använda eteriska oljor

BLANDADE OLJOR SYNERGIBLANDNINGAR
ANTI-STRESS V=P=K= Med lavendel som bas med sandelträ och ravensare m.fl skapar en mycket rogivande effekt på kropp och sinne. Med lavendel, bezoin, amyris, eukalyptus, sandelträ, apelsin, bergamott m.fl
BALSAMIC V=P+K- Med oljor från skogens lungor, olika slags barrträd, tall, gran, cypress, eukalyptus, himalyan ceder, raven­sare, rosmarin, m.fl.
HARMONY V-P-K+ En underbar doft som sprider harmoni och driver bort stress och gammal doft. Med rosenträ som bas till-sammans med ylang ylang och bergamott m.fl
KAMASUTRA V-P-K+ En doft som skänker ro och känslomässig balans, med jasmin som kungen av alla dofter. En blandning av afrodiserande oljor som: benzoin, ylang ylang, mandarin, vetiver, bergamott, jasmin, kanel, kamomil och ros
KAPHA V+P+K- Kapha balanserade synergiblandning med bl.a rosmarin, svartpeppar och ingefära som har en stmulerande och vätskedrivande effekt.
ORIENTAL SUN V-P-K+ Med en härlig doft av orientens aromatiska dofter som även hjälper till att hålla luftvägarna fria. En trevlig doft att ta fram kall vinterdagar, med bl.a apelsin, silvergran, citron, siberisk tall och myrra m.fl
PITTA V-P-K+ Pitta balanserade synergiblandning med bas av bl.a. lavendel, palmarosa och ravensare som lugnar ett stressigt och överambitiöst sinne. Vederkvickande för kropp och själ.
SAMADHI MEDITATION V-P-K+ In olja med sandelträ som bas. Sandelträ oljan har använts i flera tusen år i Indisk (ayur-vedisk) medicin bl.a. för att den ger näring till hjärtat. En doft för inre frid men kan också användas som en trevlig parfymbas för män. Med rosenträ, sandelträ, tolu balsam, vetiver, olibanum, myrra, myrten, nardus jasmin
STIMULATION V+P+K- Med rosmarin som bas som är känd för energigivande, kramplösande och smärtstillande effekt. Innehåller även lavendel, cypress och pepparmynta m.fl.
STRENGTHENER PURIFIER V+P+K- Med enbär som bas som både är renande och stärkande. Innehåller björk och eukalyptus.
SWEET SLEEP V-P-K+ Vid sömnbesvär, oro och vata överskott, innehåller en synergi av oljor som lavendel, mejram, basilika, mandarin, apelsin, bergamott, nardus ört, angelika rot, melissa officinalis, m.fl.
VATA V-P+K= Vata balanserande synergiblandning med bas av bla. basilika, tulsi, fänkål och mejram som är milt värmande och samtidigt lugnande för ett överaktivt sinne.
WINTER PREVENTION V+P-K- Ett balsam för luftvägar såsom för huden. Ett brett spektrum av verkningsfulla oljor, tall, lavendel, eukalyp­tus, timjan, ravensare, tea tree m.fl.